Počet zobrazení stránky

sobota 29. srpna 2020

Vrátka zahrady dokořán

 Milé zahradnice, zahradníci, milé kamarádky a kamarádi,

s radostí vám všem oznamuji, že v prvním zářijovém víkendu, tedy  5.a 6.9. 2020 otevřeme vrátka naší zahrady dokořán pro širokou veřejnost. Spolu s naší zahradou budete moct navštívit ještě 2 zahrady v blízkém okolí a jednu další, kterou otevírá náš kolega nezávisle na nás. Naše 3 zahrady budou otevřeny od 9. hodin do 17. hodin. Pozor Zahrada v Bukové bude v sobotu z technických důvodů otevřena pouze do 16. hodiny. 

Vstup do všech zahrad je zdarma.

Instrukce k jednotlivým zahradám.

Naše zahrada se nachází v blízkosti Zemědělského obchodního družstva v Borovanech. Do navigace si dejte adresu Vodárenská 97, 373 12 Borovany. Na této adrese se nachází menší parkoviště, od kterého dělí naši zahradu jenom pár kroků. Pokud nebudete mít možnost využití navigace, vyjeďte z náměstí v Borovanech směrem na České Budějovice, před starou vodárenskou věží se zelenou střechou pojedete rovně tak, abyste opustili hlavní silnici a aby vám vodárenská věž zůstala po levé straně. Vpravo minete hasičárnu a dvě starší bytovky. Tesně pře dopravní značkou omezující rychlost na 30 km odbočíte vpravo. Budet mít pocit, že vjedete do areálu zemědělského družstva. Těsně před branou odbočte do leva a jste na parkovišti. Tam uvidíte šipku, která vás dovede rovnou do naší zahrady. Při červencovém otevření naší zahrady mnozí návštěvníci obdivovali kvetoucí  dříny (Cornus kousa). Slíbil jsem těm, kteří toužili po mladých rostlinách, že se je pokusím  sehnat pro zářijový víkend. Máme tedy pro vás 3 půvabné odrůdy. Také jsme na základě vašich proseb připravili k prodeji zajímavý sortiment hortenzií latnatých  a stromečkovitých včetně novinek a méně běžně dostupných odrůd. Na prodej také bude omezený počet mé knížky "Na začátku byl rýč" a dostatečný počet našich nástěnných kalendářů na příští rok - Kouzelné květy 2021. Také ale s plnou odpovědností prohlašujeme, že absolutní prioritou bude pro nás neformálnost, pohoda a radost ze setkávání.

Kousek od naší zahrady, tak 2 či 3 minutky jízdy autem se nachází druhá borovanská zahrada. Je v ulici Újezdská, č.p. 635. Je to kolmá ulice na výpadovku z Borovan do Ostrolovského Újezdu. Pokud pojedete od náměstí v Borovanech, minete zeď zámecké zahrady a za ní kousek uvidíte sportovní areál. U něj zpomalte a když ho minete, odbočte do leva. Otevřenou zahradu najdete po pravé straně - je to pátý dům se zelenou fasádou.V předzahrádce roste hortenzie s načervenalými listy. Branka bude otevřená, klidně vstupte. Možná se nepotkáte s majiteli - zejména to může nastat v sobotu, kdy domácí sice budou doma ale pro jiné povinnosti možná nebudou moct být na zahradě pořád. Je to zdánlivě běžná zahrada u rodinného domu, ale obsahuje některé prvky, které se obvykle na zahradách nevyskytují. Najdete v ní různé drobnosti, které potěší každého milovníka zahrady. Tato zahrada je opečovávána s velkou precizností a nadšením. I když není velká, stojí zato projít vrátka a nadechnout trochu jedinečné atmosféry tohoto místa.

Do další zahrady si budete muset popojet od nás do Bukové. Zahrada v Bukové - patří pod obec Olešnice, je vzdálená asi 12 km od Borovan. V Čechách jsou ještě další Bukové, tak dávejte pozor, ať neskončíte  v nějakém jiném okrsku. Těch 12 kilometrů nelitujte - ta zahrada je zcela jedinečná. Když přijedete od Borovan, tak uvidíte po pravé straně straně autobusovou zastávku a vedle ní malou točnu. Dáte se nahoru, uvidíte přes stromy soustavu kaskádovitých rybníčků. Cílová zahrada je po levé straně, stojí tam jediný dům - a to je místo vstupu do zahrady. U něj je malý plácek pro 3-4 auta (bude tam stát střbrné Berlingo), ostatní auta by musela parkovat vpravo kousek nad zahradou.

Nejdříve vznikla zahrada - tedy její podstatná část, až poté zde byl postavený menší dům s grandiózní terasou a výhledem na Novohradské hory. Provádět Vás bude Pavel Valda. Centrem zahrady je rybník, poklidnou hladinu s lekníny lemují velké stromy. Je to skoro lesní zahrada, která v sobě skrývá neskutečné množství těžké ruční práce, píle a zabejčené vytrvalosti jejího majitele. Je to chlapská zahrada, která vzniká už mnoho let. Na jejím začátku byly jenom terénní a stavitelské práce. První výsadby byly provedeny v roce 2008 a stále ještě není hotovo všechno. Mezi první rostliny, které jsme do zahrady sázeli, patří hortenzie latnatá - Hydrangea paniculata 'Limelight'. Dnes má zcela impozantní rozměry a odhaduji, že to bude v prvním zářijovém víkendu jedna z nejdominantnějších rostlin celé zahrady. Zcela určitě bude mít více než stovku soukvětí a výšku v nejvyšším místě přesahující 2,5m.

 Další zahradu najdete v obci Radonice, z Borovan asi 40 km. Je to poblíž Dolního Bukovska. Bude otevřena ve stejném termínu, jako zahrady výše jmenované, ale je to zcela samostatný nezávislý projekt mého kolegu Honzi Nussbauera. Vrátka do jeho zahrady se otevírají už v pátek 4.9. Termín jsme se pokoušeli vymyslet tak, aby se zahradnickým nadšencům vyplatilo jet k nám na jihočeský jih třeba i na dva dny, nebo z větší dálky. U Honzu je k vidění nádherná přírodní zahrada a pár brilantních výsadeb stepních a méně běžných rostlin, především trvalek. Jistě vás potěší i možnost nakoupit si trvalky z jeho nové trvalkové školky. Kromě běžných rostliny má i množství nádherných položek, které se běžně sehnat nedají. Jestli máte v rodině dvě auta, pro výlet do Radonic si zvolte to větší. Prosím pozor, jak jsem napsal výše - jedná se o samostantý projekt, otevírací dobu i případné další informace můžete sledovat na facebookovém profilu Herba Grata, nebo na webových stránkách www.herbagrata.cz


Kdyby vám to ještě i tak bylo málo, tak si můžete výlet prodloužit návštěvou míst na veřejných prostranstvích. Máme jich v Jižních Čechách docela dostatek. Krásné  záhony plné květin najdete v Třeboni ( u lázní Berta i u lázní Aurora) , v Dolním Bukovsku u Jednoty, v Suchdole nad Lužnicí v centru městečka. Jako zlatý bod zahradnické exkurze by pak mohla být návštěva Strakonic, které se krásnými záhony mohou pochlubit po celém městě. 


Všechny fotky uveřejněné výše jsou ze zahrad, které lze navštívit (poslední foto s růžemi je z Třeboně, kousek od Lázní Berta). Tyto fotky ale nejsou zcela aktuální, tak se prosím nezlobte, když uvidíte zahrady v trochu jiném světle. 

Na závěr - ještě moje telefonní číslo - 606 769 759.  Berte to prosím jako pojistku pro případ navigační či informační nouze, volejte prosím opravdu jenom v nutných případech. Děkuji vám jménem všech majitelů, kteří kvůli vašemu poznání otevírají s důvěrou vrátka všech zahrad dokořán a moc se těšíme  na blízká setkání zahradnického druhu.


2 komentáře:

  1. Pavel, škoda, že nežiješ niekde na Slovensku. Určite by som sa prišla pozrieť. Aj južné Čechy by som po dlhých rokoch znovu rada navštívila, ale...

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, přijedu až v sobotu odpoledne, ale vydržím s přespáním v Bechyni do neděle. Už teď se nemůžu dočkat. Díky za krásný text a fotky!!!!

    OdpovědětVymazat