Počet zobrazení stránky

pondělí 4. srpna 2014

Není bazalka jako bazalka

Když tak koukám na datum, kdy jsem zde vložil poslední příspěvek, pomalu abych se stydil. Ale vše je v pořádku, takže tu mám opět jedno povídání, tentokrát na ryze bylinkové téma. Při listování ve svém fotoarchivu jsem narazil na soubor fotek z jedné anglické zahrady, na které se zkoušely různé druy a hlavně odrůdy bazalek. Kdo by si myslel, že bazalek je jenom pár odrůd, dost by se pletl. Je jich docela hodně, jenom tento pokus sledoval několik desítek odrůd.
Toto je pohled na začátek pokusného políčka. Bazalky se liší nejenom velikostí, barvou a tvarem, ale také chutí. Vedlé té hlavní, tradiční, v některých odrůdách rezonuje škořice, jinde citron - no prostě celá sbírka různých chutí.
Mám pro vás pár bazalkových obrázků a také nějakou tu informaci. O bylinkách se teď toho píše tak hodně, že bych se skoro divil, jestli už všechno neznáte. Ale co kdyby náhodou...

Bazalka se využívá zejména v lidovém léčitelství - používá se pro osvěžující aromatický koupel, také jako žaludeční tonikum. Víte ale vlastně, co je to tonikum? Pod tímto pojmem rozumíme látky, které mají regenerační, nebo povzbuzující účinky. Vraťme se ale zpátky k bazalce - sbírá se její nať a to těsně před rozkvětem. Extrakt se používá proti některým druhům bakterií a proti parazitům.
 Bazalku používejte do rajčatových salátů i dalších rajčatových pokrmů, rybích konzerv, k vylepšení jídel z těstovin, pro přípravu čaje, na výrobu omáček – pro dochucení hořčice, olejů i octů. Semena lze přidávat do chlebového těsta. Nejlepší formou konzervace je zmražení. Při sušení bazalka ztrácí aromatické látky a její kvalita se výrazně snižuje.


Jestli vás otravují komáři, rozmačkejte bazalkové listy a potřete si pokožku. Možná budete vonět stejně jako letní salát, ale komárům bazalka smrdí, takže by vám mohly dát pokoj. Stejný postup můžete použít, když vás píchne vosa, nebo jiný útočný hmyz. Šťáva z bazalky zmírňuje bolest tohoto druhu. Když vysadíte bazalku mezi zeleninu, silné aroma z listů odpuzuje celou řadu škůdců. Není to stoprocentní, ale pomáhá to. Nevysazujte ale bazalku k maliníkům, ani k šalvěji, moc si nerozumějí.



Nošení bazalky prý může přičarovat lásku. Někdo říká, že působí proti opilosti, ale neradím vám to moc zkoušet. V některých zemích bazalka nahrazovala seznamku. Když si v Itálii dívky vetkly do vlasů větvičku bazalky, bylo to sdělení všem hezkým klukům. Prostřednictvím bazalky dívky posílaly klukům naléhavý vzkaz – haló, jsem zrovna volná – čekám možná právě na tebe.

Pokud si bazalku nekoupíte v krámě, můžete si je celkem snadno vypěstovat sami. Vysejte si semínka do pěkné, vlhké ale nepříliš mokré výsevní zeminy. Teplota na klíčení by měla býti alespoň 15 stupňů Celsia. Mladé rostliny přepíchejte do jednotlivých květináčků a chraňte před chladem. Pokud umístíte bazalku do prostředí, kde bude méně než 12 stupňů, bude vaše bazalka trucovat, také může snadno uhynout. Bazalku zalévejte vždy ráno, nebo alespoň dopoledne, jestli ráno dlouho spíte. Kdybyste ji zalévali na noc, mohou ji zničit houbové nemoci a zbydou vám jenom oči pro pláč.
Mějte se hezky a udělejte si něco voňavého třeba právě s bazalkou.


3 komentáře:

  1. Moc hezký bazalkový příspěvek. Krásné léto.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem ráda, že jste si udělal opět čas na svůj blog. Já tedy nejsem zrovna bylinkářka, ale ráda se poučím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amélii i brabi srdečně zdravím a děkuji za příspěvky. Brabi, já jsem také rád, že jsem tu zase - během jara jsem to fakt nějak nezvládal. Děkuji.
      P.

      Vymazat