Počet zobrazení stránky

neděle 30. listopadu 2014

Drobnokvěté společnice



Kromě těch nejkrásnějších a nejvíce nápadných zahradních rostlin existuje ještě celá řada těch, které někdy trochu postávají až na okraji zájmu majitelů zahrad. Možná jim chybí trochu okázalosti, jejich květy nebývají příliš velké, nebo dokonce mohou být i velmi nenápadné. Přitom tyto rostliny rozhodně svůj půvab mají, jenom bývá trochu skrytý a musí se podpořit, aby více vynikl. K jejich podpoře není nutné vymýšlet žádné velké triky. Umění v jejich používání tkví zejména ve schopnosti kombinovat je s druhými rostlinami. Dokonce i těm nejatraktivnějším rostlinám přítomnost méně nápadných druhů pomáhá vyniknout. Často se jedná o rostliny nižšího vzrůstu, které vyplní prázdný prostor těsně nad zemí. Třeba keřové růže vysloveně potřebují dobrého společníka, aby prostor v oblasti kořenového krčku nezůstal prázdný. Přítomnost výplňových rostlin má vedle estetické funkce i silný praktický význam. Tyto rostliny chrání růže od mechanického poškození, od nadměrného prohřívání a dokonce někdy i před škůdci. Pokud vysadíme pod růže vhodné druhy rostlin, částečně omezíme i zaplevelení půdy.

I u vyšších druhů trvalek, ale i některých keřů můžeme směle některé tyto rostliny použít. Budou vyplňovat mezery mezi keři a v případě vhodné volby atraktivitu keřů ještě zvýrazní. Při výběru doprovodných rostlin k velkým keřům můžeme dokonce použít i letničky či dvouletky, které alespoň v začátku, těsně po výsadbě vyplní prozatím prázdná místa. Představme si alespoň některé drobnokvěté společnice, které ve společnosti dalších rostlin mají moc kouzelně vylepšit téměř každou zahradu.


Fenykl (v dolní části obrázku) je rostlinou relativně velmi dobře známou, používá se však obvykle jako rostlina kuchyňská, léčivá i aromatická. To však ani trochu nebrání tomu, aby se alespoň v teplejších polohách používal i jako doplňková a doprovodná rostlina. Výborně se hodí do pozadí vyšších trvalkových záhonů, ale i k vyšším keřům, kde dobře vyplní mezery mezi jednotlivými kusy. Nakonec nic nám nebude bránit v tom, abychom i takto vysazené fenykly sbírali pro stejné účely, jakoby rostly na bylinkovém záhonu. Velmi dekorativní jsou i mladé listy, až se však v plné kráse rozvijí četná soukvětí, fenykl může s lehkostí a elegancí výrazně vylepšit estetickou úroveň některých záhonů.
 
Na obrázku je rostlina, která mě přímo fascinuje a mám ji moc rád. Přitom u nás jakoby neexistovala, zatím jsem ji nikdy v prodeji nezaregistroval. Je to sterilní odrůda kakostu - Geranium 'Dilys'. Jeho kvítečky jsou sice malé, ale je jich mnoho. Navíc kvete až do prvních mrazů - zásluhu má na tom právě ta sterilita. Jak se rostlině nedaří vytvořit semínka aby zabezepčila přežití svého druhu, bude kvést neúnavně celé léto. Dilys je prostě můj kandidát na Velkou zahradní cenu.

Další u nás trochu nedoceněnou rostlinou je kontryhel (vdolní části obrázku). Dobře se mu daří ve středních polohách a v místech, která nejsou příliš teplá. Výborně se hodí na podsazování vyšších růží a do popředí záhonu vyšších trvalek. Mimo to se třeba hodí jako lem, kterým se dá třeba oddělit záhon od trávníku. Květy kontryhelu ve společnosti růží vypadají velmi dobře. 


A platí to nejenom při použití na záhonu, ale i v případě řezaných květů. Kombinace kontryhelu a růží obvykle nikdy nesklame.

A co vy - jaké kombinace rostlin se líbí vám?




7 komentářů:

  1. Pavle, na kontryhel také nedám dopustit. V kombinaci s růžemi se mi líbí i drobnokvětý šater latnatý či kopretina řimbaba, ale také třeba šanta modrá (pokud se nemýlím, tak je na prvním obrázku). Kakosty jsou oblíbené stálice naší zahrady, na odrůdu "Dilys" jsem ale nenarazila. Fenykl jako doprovodná rostlina by mne nenapadl, u nás pod horami bych s ním ale asi velkou díru do světa neudělala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, děkuji Vám za Vaše zastavení i pár řádků. Máte pravdu - na prvním obrázku je opravdu šanta, také s využitím fenyklu u vás docela souhlasím. Nás ale fenykl totálně překvapil, máme ho vysazený na kopici ornici, která zatím čeká na další využití. Jsme přes 500 m nad mořem a ta ornice je velmi těžká, s vysokým podílem jílu. A milý fenykl tam dělá takové pokroky, že se nestačíme divit. Možná mu jenom stačí, že je vysazený na svahu, ze kterého nadbytečná voda zteče. Přeji ať se daří dělat díry do světa. P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by to možná mohlo klapnout i u nás :-) Za pokus to určitě stojí :-) Hezký den A.

      Vymazat
  3. Je fakt, že kontryhel ani šantu jsem nikdy nesázela, takže nemám žádnou zkušenost. Vypadají v kombinaci na obrázcích velmi dobře. V kyticích mám ráda šater a listy trav. Hodně rostlin zanedbáváme ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer, tak fenykl by mě vůbec nenapadl jako okrasná rostlina a přitom vypadá skvěle! Kontryhel mám taky moc ráda a v poslední době jsem objevila řebříčky, jsou absolutně nenáročné. Z vysokých rostlin mi náhodou v jednom záhoně loni vykvetla divizna velkokvětá, chtěla jsem si ji na další rok sama vypěstovat, ale ze semínek mi bohužel nevzešla ani jedna. Ani nevím, jestli se někde vůbec divizna prodává jako sazenice...

    OdpovědětVymazat
  5. V růžích mám oregáno, zlaté i obyčejné, obyčejné se množí neuvěřitelně, dělá velké keře s fialovými květy, a pak ještě kombinuji růže s rozrazilem, kvete bíle, růžově, modře.

    OdpovědětVymazat
  6. dobrý deň, okrem už vymenovaných- šanta, kontryhel, šater a kakostov je moja obľúbená trvalka starček (senecio bicolor)- nenáročný, vydrží sucho a má krásny zamatovo strieborný efekt

    OdpovědětVymazat