Počet zobrazení stránky

pátek 23. října 2015

Podzim není nuda

Bývá dobrým zvykem pochlubit se, co právě na zahradě roste, kvete, nebo vyvádí cosi neobvyklé. Při včerejší chvíli na naší zahradě jsem si uvědomil, jak celá hraje barevností. V tomto případě nejde o chlubení, tímto jenom posílám pozdrav majitelům zahrad, kteří si svoji radost postavili pouze na tújkách a jiných stálezelených rostlinách. Nic proti, ale při pohledu na tuji ještě potřebujete i kouknout do běžného kalendáře, neboť zrovna tato rostlina je na barevnou proměnlivost docela skoupá. V opačném případě může zahrada 22. října vypadat třeba takto:
Nebo takto:



Dominantou fotky je skupinka stromkovitých hortenzií - Hydrangea arborescens Strong Anabelle.
Buk - zakrslá forma  - Fagus sylvatica Sandrode - už získal tu správnou barvu.
Listy vilínu - Hamamelis Arnold Promise.
Moje oblíbená tráva Hakonechloa macra se předvádí ve svém nejlepším světle.
Plody okrasné jabloně - Malus Pom-zai
Třapatka  - rudbeckia triloba.
Dymnivka - Corydalis Blue Line - svěží jako v dubnu.
Brslen křídlatý - Euonymus alatus Compactus.
 Diascia -ješte stále kvete.
Javor dlaňolistý - Acer palmatum Niccholsonii. V létě je normálně zelený, ale na podzim je z něho rudoch.
Vždyť to říkám - podzim není nuda. A jak je to u vás?



6 komentářů:

  1. Pavle jsem na tom stejně, také potřebuji živost v zahradě. Letos dostala u nás na Vysočině zahrada dost zabrat, nebyla voda ani ve studni, nejvíce to odnesly vrby a vajgelky, ovoce, zelenina, tráva. Ale udělaly mi radost protože obrazily, některé keře jsou natolik zblblé, že kvetou, na převislé vrbě jsou kočičky...ale co je nádhera, jak píšete, javory, ty já miluji, mám jich více druhů, mění se před očima a hrají všemi barvami, krásné jsou i bohyšky, ustály mrazíky a tak mě též odměňují. Letos mám překrásnou okrasnou jablůňku obsypanou rudými jablíčky, hlohyně je jak v plamenech, ty barvy plodů.....O víkendu slibují hezky, tak si zahradu snad nafotím.
    Mějte se krásně Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
  2. Zahradu teprve tvořím, ale už teď v ní na podzim září krásně červeně keře aronií, žlutě převislá moruše a do toho krásně fialkově nízké koberce hvězdnic a v bylinkové spirále teprve na poslední chvíli vykvetly třapatky a měsíček lékařský.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavle, já se přidávám, protože u nás je to stejné. Rádi se kocháme podzimní krásou zahrady. A je čím. Také nejsem velký přívrženec "čistokrevně stálezelených" zahrad, které možná vyžadují o trochu méně péče, než ty, na nichž rostou listnaté keře a jejichž součástí jsou bohaté trvalkové záhony, ale jsou statické, prakticky bez proměny během roku.

    Jsem ráda, že si mi podařilo navrhnout a vytvořit zahradu, kde se mohu každý měsíc v roce těšit z něčeho nového a kde se mohu kromě základní zelené barvy kochat s celou paletou barev květů, listů, plodů či kmenů a větví trvalek, keřů a stromů. A vlastně nejen barev, ale i různých struktur, vůní ... které jednotlivé rostliny nabízí .-)

    Díky za další malé nakouknutí do Vaší krásné zahrady. Užila jsem si to.

    Hezké podzimní dny nejen na zahradě

    A.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji děvčata za vaše názory, myslím, že je moc fajn, když zahrádka umí udělat radost po co nejdelší dobu v roce. A ty vaše to určitě umí. Přeji všem šťastné podzimní zahradničení.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Pavlíku, krása, jako vždy :-). Asi nutně potřebuji tu horenzii, budeš mít na jaře? Nebo dáš typ, kde ji koupím ?
    Jana Novotná - Sezimovo Ústí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, pravděpodobně je budu mít, je to moje oblíbená značka. U nás se zatím více prodáva odrůda Anabelle. Kultivar Strong Anabelle je mohutnější a má pevnější stonky. Když tak se připomeň z jara, snad Tě potěším.

      Vymazat