Počet zobrazení stránky

čtvrtek 28. ledna 2016

Zapomeňte na zapomínání, pamatujte si co chcete



Možná proto, že my zahradníci máme tak tak trochu mimosezónní období, mám o trochu více času na čtení i přemýšlení. Listuji si v časopisech a sleduji, kam poslední dobou spějí. Ačkoliv je chvílemi také pomáhám naplňovat obsahem,  nemohu si odpustit jednu poznámku. 


Nevím, jestli je to jenom můj případ, ale nemohu se ubránit dojmu, že jsem neustále nabádán něco dělat, i když vlastně nemám zájem. Chci si jenom přečíst článek, zjistit o dané věci co nejvíce a pak se nějak rozhodnout.  Kdyby šlo o politiku, řekl bych si dobře – není mi sice příjemné, že politici na silu prosazují některé myšlenky – ale je to politika – hra o hlasy voličů. Kdyby šlo o reklamu – řeknu také dobře. Možná že to někteří chudáci z reklamních agentur už neumějí jinak, tak jenom přikazují a rozdávají pokyny. Ale rozkazovací způsob už vklouznul i do takových médií, jako jsou zahradnické, zahrádkářské či tzv. hobby časopisy. Zrovna mám jeden otevřený a čtu si nadpisy: nakupujte…., nebojte se…, pěstujte…, darujte…, zapomeňte…




Ano, slovo ZAPOMEŇTE mě v této chvíli mate asi ze všeho nejvíce.Stalo se zřejmě fenoménem poslední doby. Bohužel napříč spektrem médií, od seriózních až po ty bulvární je slovo „zapomeňte“ na můj vkus až příliš častým úkazem. Nejdříve jsem se snažil poslechnout a zapomenout, ale už je toho tolik, že vlastně si už ani nepamatuji, co bych si měl zapamatovat, dokonce už jsem i zapomněl, na co všechno mám zapomenout. No mám v tom guláš.
Možná že to přeháním, ale mám pocit, že čtenář je stále častěji stavěn do role nesvéprávného hlupáčka, který potřebuje návod na život. Sám to tak cítím, že  i díky tomuto stylu klesá úroveň psaného textu. Proto se vám dodatečně omlouvám za nadpis tohoto článku, který vlastně také tvoří jenom samé pokyny. Připouštím ale, že patent na moudrost nemám -  možná jsem jenom zbytečně citlivý. Proto by mě velmi zajímalo, jak to cítíte vy? Na případné komentáře jsem tentokrát zvědavý mnohem více, než kdy před tím. Děkuji vám.


 
 

2 komentáře:

  1. Ahoj Pavel, pobavila ma tvoja dnešná téma :-) Keby si žil na Slovensku a čítal slovenské časopisy a noviny, tak by si bol neustále šokovaný. Donedávna to bolo len z bulváru, no práve pred chvíľou som čítala titulok na sme.sk, čo si hovoria, že seriózne noviny, tento nadpis: Slováci Švajčiarku nepoznajú, ale keď prehovorí, sú v šoku. Mňa zatiaľ nešokovali ani správy z bulváru, ale ani to, že dotyčná krasokorčuliarka rozpráva po slovensky. Chcela som im to tam pod článok napísať, ale nedovolili mi to, pretože ten šokujúci článok majú zamknutý.
    No pomaly sa nám blíži jarné obdobie. Ja som už pred týždňom zasiala prvé semienka :-) Aj tebe nastane čas, kedy nebudeš mať toľko času preberať sa bulvárom :-)


    OdpovědětVymazat
  2. Ďakujem za odpoveď Daniela, v podstate už ani nie som šokovaný, ale iba nespokojný. A je jedno, kde tie časopisy čítam. Sú výnimky, ktoré sú stále dobré, alebo ešte lepšie, ale veľa časopisov kleslo hlboko. Bulvárom sa nepreberám, on sa u mňa objavuje, aj keď ho vlastne nečakám.Ďakujem ešte raz.

    OdpovědětVymazat