Počet zobrazení stránky

pátek 8. března 2019

Malé nakouknutí do rodiny cypříšků


Některé rostliny to mají v životě trochu těžké. Ať dělají, co dělají, pořád je někdo nechce brát moc vážně. Trochu se to týká i cypřišků (Chamaecyparis), kterým mnoho lidí neřekne jinak, než „jakási tujka“. Cypřišky patří do čeledě cypřišovitých (Cupressaceae), s tújemi jsou sice v blízkém příbuzenském vztahu, ale v několika ohledech se od nich dost významně liší.
Chamaecyparis obtusa 'Minima'


Chamaecyparis lawsoniana 'Elwoodii'

Ačkoliv sortiment odrůd cypřišků je velmi bohatý, rod zastupuje jenom 6 druhů, které pocházejí ze Severní Ameriky a Východní Asie. Pestrost odrůd je tak bohatá, že mezi cypřišky  objevíme  jak obří stromy impozantního vzhledu, tak malé, či dokonce miniaturní kultivary vhodné pro malé zahrady, skalky a pěstování v nádobách. Na obrázku je Chamaecyparis lawsoniana 'Elwoodii'. Ten se občas prodáva pod označením Konifery mini Mix. To není proto, že se jedná o miniaturní odrůdu, ale její aktuální velikost je mini. Vlevo od rostliny je dospělá osoba. To jenom pro srovnání velikosti.
Nároky jednotlivých druhů cypřišků na životní prostředí nejsou stejné, proto se jak při nákupu, tak při vlastní výsadbě vždy vyplatí vědět, s jakou rostlinou vlastně máme tu čest.
Jedním z nejdůležitějších zástupců rodu je cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana), který pochází ze Severní Ameriky, kde někdy dorůstá do velikostí přesahujících až 40 metrovou hranici. Cypřišek Lawsonův můžeme často potkávat ve starých parcích a zámeckých zahradách, kde tvoří poměrně přísně, pravidelně rostoucí kuželovité stromy. Tento druh je velmi oblíbený při zakládání živých plotů, neznamená to však, že se vždy vysazuje na správné místo. Těmto cypřiškům se nejlépe daří v mírně vlhké, ale dostatečně propustné půdě, která je bohatá na vápník i ostatní živiny. Vyhovuje mu vyšší vlhkost vzduchu a spíše mírnější zimy. Některé odrůdy vyznačující se stříbrně šedou a hlavně zlatě žlutou barvou mohou být na některých lokalitách citlivější na zimní slunce. V případě, že budeme tyto cypřišky pěstovat ve tvaru živých plotů, musíme je opravdu důsledně a pravidelně stříhat.  Na větších zahradách  můžeme nechat i větší a bujnější odrůdy směle růst bez silnějších zásahů, čímž vyniknou jejich jedinečné tvary. 
Chamaecyparis lawsoniana - živý plot

Kvůli nádherným tvarům můžeme na zahradách pěstovat i další druhy těchto proměnlivých dřevin.  Ze Severní Ameriky pochází i cypřišek nootecký, také někdy nazýván jako cypřišek nutkajský, nebo zjednodušeně jenom „nutka“. Jeho vědecké jméno je Chamaecyparis nootkatensis, které se naštěstí nemění. Tomuto druhu vyhovují hlinité půdy, ale je schopen přizpůsobit se i půdám více štěrkovitým a méně kvalitním. Pro dobrý růst i vitalitu je ale důležité, abychom pro tyto rostliny vyhledali místo s vyšší vlhkostí vzduchu i půdy. V suchém a příliš teplém prostředí neprospívá. Jedním z nejpůsobivějších odrůd tohoto druhu je kultivar  ‘Pendula‘, který se vyznačuje pyramidálním tvarem a větvemi, které se závojovitě  sklánějí k zemi. Je to typická solitéra, která vyžaduje dostatek prostoru na výšku i šířku. Často dorůstá do velikosti až 10 m, v dobrých podmínkách i více. Aby opravdu vynikl, nechává se přirozeně růst a nestříhá se.
Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula'

Z Východní Asie pochází cypřišek tupolistý – Chamaecyparis obtusifolia. Ve své domovině tvoří mohutný strom, v našich podmínkách však zdaleka tyto rozměry nikdy nedosahuje. Ve své původní botanické formě se pěstuje jen výjimečně – zejména ve sbírkách a botanických zahradách. Pro rodinné zahrady ale můžeme vybírat z bohatého sortimentu převážně nižších, až zcela zakrslých kultivarů, které jsou vhodné i pro nejmenší zahrady, prostory atriových domů, skalky a koryta. Cypřišek tupolistý bude nejlépe růst v hlubších a na živiny bohatších půdách, které mohou být mírně kyselé až mírně zásadité. Pro jejich život je důležitá vyšší vlhkost vzduchu a stálá vlhkost půdy. Jsou citlivé na přímý sluneční úpal i zhutněnou, utuženou půdu. Vybíráme pro ně sice chráněné místo, ale radši ve svěžejších, nepříliš horkých lokalitách. Velkou oblibu si dlouhodobě udržuje odrůda ‘Nana Gracilis‘, která se vyznačuje velmi pomalým růstem, zajímavým tvarem a velmi svěží, zelenou barvou.  Stejně atraktivní je třeba kultivar  ‘Aurora‘, který se vyznačuje podobným tvarem, jeho barva není však tak tmavá.
Chamaecyparis obtusa 'Aurora'
Velmi významnou skupinu cypřišků tvoří ještě druh  - Chamaecyparis pisifera – cypřišek  hrachonosný. I tento druh pochází z Východní Asie, kde rovněž vytváří mohutné stromy. Pro naše potřeby upřednostňujeme jeho odrůdy, které se vyznačují velkou rozmanitostí – a to ve tvarech, velikostech i barevnosti. Nároky na prostředí jsou velmi podobné jako u předchozího druhu. Při nákupu zajímavých odrůd cypřišků hrachonosných je velmi důležité vědět, jakého efektu chcete dosáhnout. U tohoto druhu existuje několik odrůd, které při nákupu vypadají stejně, nebo téměř stejně. Rozdíly mezi nimi se obvykle projeví až po několika letech růstu na zahradě. Týkají se zejména konečné velikosti rostliny v dospělém stavu. Jako dobrý příklad mohou posloužit třeba odrůdy  ‘Sungold‘ a  ‘Filifera Aurea‘.  Mladé rostliny obou odrůd jsou téměř stejného vzhledu. Odrůda ‘Sungold‘ roste pomalu a velmi kompaktně. Dorůstá do výšky kolem 1 m. Kultivar  ‘Filifera Aurea‘ rovněž neroste příliš rychle, ale časem se může dostat do výšky až kolem 6 m.
Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea'
Chamaecyparis pisifera 'Sungold'
Chamaecyparis pisifera 'Baby Blue'
Dalo by se pokračovat s přidáváním dalších fotek ještě dlouho, cypřišky jsou opravdu velmi rozmanité.

2 komentáře:

  1. Dobry den, zasadila som Cyprustek Lawsonov do kysleho substratu (pH 4,5- 5,5) Podla toho,co pisete, tento cyprustek takyto substrat nevyzaduje, ba naopak ma rad skor vapenate pody. Mam ho vybrat, odstranit kysly substrat a nahradit ho novym, neutralnym, alebo zvysit pH pody roztokom na to urcenym, alebo ho mozem nechat tak ako je (teda, ze v dlhsom casovom horizonte sa dane pH bude aj tak zvysovat, pri nedoplnani kysleho substratu)? Dakujem za odpoved! ( Strom ma asi 1.8m) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý deň, nie som si istý, ktorá z ciest je lepšia. Myslím, že by mohol zostať na mieste, a až zakorení,tak ho opatrne začnite prihnojovať hnojivom s obsahom vápnika. prosím, neberte to ako jednoznačnú radu, je to len moja intuícia. Pavel

      Vymazat