Počet zobrazení stránky

sobota 11. května 2019

Co roste pod ořešákem?


Co roste pod ořechem? S tímto dotazem se potkávám poměrně často. Někdy to dokonce ani není dotaz, jenom prosté konstatování, že vlastně nic. Je pravda, že pod korunou ořešáku (tak bychom měli strom nazývat správně) je situace dost specifická, ale něco tam přece jenom roste.
Jeden orešák na zahradě máme a je to strom velmi dominantní.

V roce 2008 jsme se rozhodli místo pod ním trochu zvelebit. Zmítal jsem se v nejistotě a věřil fámám, že pod ořešákem zůstane navždy jenom pustota. Byl jsem si ale jistý minimálně v jedné věci - lavičce se po ořešákem dařit bude. A když už tam budeme dávat tu lavičku, tak zkusíme i nějakou tu rostlinu. Tak jsme si vytyčili celý prostor, ať to má trochu úroveň.
Trávník pod ořešákem jsme zrušili - to všechno bylo ještě v roce 2008 a dále od kořenů navezli nějakou zeminu. Byla to opravdu nějaká zemina, lépe rečeno směs několika zbytkových partií, které zůstali z jiných akcí. Poté jsme je alespoň promíchali, aby vznikla konzistentní směs. Pak jsme všechno zryli a srovnali do nenápadné terénní vlnky.
Čím více jsem se blížil ke kmenu, tím opatrněji jsem ryl. S rytím jsem zcela skončil asi metr od stromu.
Také jsme do prostoru umístili polici na položení nějakých zahradních dekorací, případně rostlin v nádobách.
Poté došlo i na lavičku. Podsadu pro ní jsme vytvořili ze zbytkových materiálů. Bylo jich ale málo, tak jsme si museli pomoct velkým kamenem. Došlo i na výsadbu - byly to první nesmělé krůčky. Bambus za lavičkou brzo uhynul. Naštěstí, stejně by to nebylo ono. Teď několik let přeskočím, protože by to byl román, který by nedočetl asi nikdo. Ve zkratce ale, jsme postupovali cestou stálého výzkumu, za cenu několika ztrát. Uhynul ještě javor. který je vidět vedle police. Šlo to rychle, zřejmě byl nemocný už při výsadbě. Také jsme tam měli vysazené nějaké heuchery - ty přímo neuhynuly, ale nedařilo se jim. Tak jsme je přesadili a uhynuly až tam. Po několika ztrátách se ale začalo dařit.
Kousek od lavičky je vysazený javor dlanitolistý - Acer palmatum 'Sangokaku'. Roste dobře, je zdravý, jenom se naklání za světlem. To se dalo ale čekat, takže žádné velké překvapení. V zimě má tento kultivar velmi výrazné vybarvení větviček. Jsou intenzivně rudé barvy.
V rožku u branky jsme vysadili hortenzii velkolistou - Hydrangea macrophylla 'Together'. Trochu více světla by ji nepochybně udělalo docela dobře. Jsme ale rádi, že je to alespoň takto. Blíže k ořešáku jsou ještě vysazené hortenzie stromečkovité - Hydrangea arborescens. Jsou živé a rostou, dokonce i kvetou, ale není to nic moc. Světlo jim chybí a jsou docela křehké a zranitelné.
Moc nás těší police na dekorace - umí být na ní hezky i mimo vegetační dobu.
Ořechové listí na podzim poctivě vyhrabáváme. Asi to bude docela důležitý pracovní úkon.
Tato fotografie vznikla 11.5.2019 - přibližně 11 let od rozhodnutí zvelebit tento prostor. Úzké čárkovité listy, co jsou vlevo dole  a i jinde patří cibulovině Hyacinthoides hispanica, nenápadně se podrostem prodírá modře kvetoucí pomněnkovec (Brunnera). Vpravo dole kvete škornice (Epimedium). Na obrázku je vidět docela hodně semenáčků jarmanek (Astrantia), jejím rodičům se pod ořešákem celkem daří, ale kvetou méně bohatě, než jejich sestřenky na slunnějším stanovišti.
V poměrně těžké jílovité půdě se daří i kandíkům (Erythronium 'Pagoda') i plicníku (Pulmonaria 'Opal'). Dávno tam už není sám, je tam mnoho jeho dětí. Zřejmě se spustil s dalšími plicníky co nám rostou poblíž na jiných záhonech. Dále roste na tomto místě i jedno kapradí a hosta.
Ještě na jednu rostlinu nesmím zapomenout - je to kostival. Ten je zde absolutně důležitý, je to skvělá, skromná a navíc léčivá rostlina. Po odkvětu vypadá katastrofálně, jako by chtěla umřít. V tomto okamihu ji seřízneme a listy pošleme na kompost. Poměrně brzo obroste a její nové listy vypadají dobře. Kromě toho, že obsahují hodně živin, významně urychlují kompostovací proces. A to je moc fajn, na naší nevelké zahradě má rychle pracující kompost cenu zlata. Vlastně každý kompost má cenu zlata, ale to je už jiná pohádka.
Možná by to už mohlo stačit. Ještě by možná stálo za to podívat se na pohled od ořešáku směrem do zahrady. Je to docela milé sezení. Tak na jedno kafčo a poté zase šup do práce. Jo a mimochodem, ta pampeliška pod lavičkou už tam není.


18 komentářů:

  1. Moc krásné,mě se tam zatím chytla Denivka,Orlíček a Konvalinky.Nějak mi tam zabloudili maliny a jahody

    OdpovědětVymazat
  2. To je bezva výčet postupných přeměn a prací. Je dobré upozornit i na ty ztráty a nezdary, to si jeden pak nepřiopadá jako břídil, ale jako výzkumník!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano Eli - to je moc hezká formulace.Cítím to podobně, ale napsala jste to moc hezky.

      Vymazat
  3. Fantastický príspevok! Ja mám pod orechom hortenzie prvý rok. Teda nie úplne pod, ale dosť blízko... Alexandra

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den.Ráda navštěvuji Vaše stránky...moc hezká forma vypravování.Krásně se to čte.I já mám malou-opravdu malou-zahrádku,kterou miluju a miluju i hortezie, které bych chtěla všude,ale nějak se jim nedaří.Na jaře raší jenom od kořenů a nekvetou.Třeba se jednou zadaří a já nad nima vyhraju-jako se to povedlo Vám.Mimochodem krásná zahrada.Klára

    OdpovědětVymazat
  5. júúúú, no super! výborný pokus i počin!

    OdpovědětVymazat
  6. Pekny clanok, dakujem. Tu pupavu som si hned vsimol :-) Milan

    OdpovědětVymazat
  7. Díky moji milí za komentáře. Moc jste mě potěšili. Za prvé tím, že i u vás něco pod ořešákem roste. A z druhé proto, že jste ke mě poslali milá slova, však vy víte které myslím. P.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za inspiraci, já mám po ořešákem barvínek větší (jinde bych si netroufla), vrbinu tečkovanou a na okraji koruny zlatící. Ale mám ho ve volném prostoru, ne u zdi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlatici, mobil je zase chytrý jak rádio.

      Vymazat
    2. Máte krásné stránky plné inspirací, my máme pod ořešákem, chrpy, denivky,orlíčky, náprstníky, hosty a po něm se pne růže a břečtan vypadá že rostliny prospívají

      Vymazat
  9. Nám pod ořešákem roste bršlice, obsahuje mnoho cenných látek. Dávám ji pomalu do všeho. Výborné inspirace.

    OdpovědětVymazat
  10. Prosím vás, ako sa vola ten žltý kvietok na tretej fotke od konca?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý deň, je to kandík. Celým menom Erythronium 'Pagoda'.

      Vymazat
  11. A čo taká Hosta pod orechom? Nemáte skúsenosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áno, aj hostám sa tam darí.

      Vymazat
    2. ..mám nyní hosty,před tím byly afrikány 🙂

      Vymazat