Počet zobrazení stránky

úterý 8. března 2016

Bohyšky, rostliny s obráceným jménem

V době, kdy píšu tento článek, je venku ještě zima, ale jaro už tak trochu visí ve vzduchu. Místy půda v naší zahradě působí pustým dojmem. Jakobychom místy zapomněli, že tam něco může růst. Ale je to jenom zdání, které klame. Jenom pár cm pod povrchem půdy dřímají pupeny, které se s prvními teplými dny rozvinou nejdříve do barevných špiček, později do toulců a nakonec do nádherných listů.

Někdy mohou tyto trvalky na první dojem působit, jakoby k naší zahradní kultuře patřily odnepaměti. Na každé správné babičkovské zahrádce nějaká z nich rostla a přitahovala na sebe pozornost svými velkými srdcovitými listy, často se zajímavou barevnou kresbou.

Vědecké jméno této rostliny je snadno zapamatovatelné – jmenuje se Hosta. Rostlina byla pojmenována na počest pana Nicolause Thomase Hosta, rakouského botanika a lékárníka, který byl prvním ředitelem botanické zahrady při vídeňském paláci Belveder. Vedle jmen bohyška či Hosta se pro tento rod často používá i jméno Funkia, či počeštěná obdoba funkie. Patří do čeledě liliovitých, někteří botanici ale zařazují bohyšky do samostatné čeledě funkiovitých (Funkiaceae).

České jméno bohyška zní velmi romanticky a snad by mohlo vyvolat dojem, že rostlina působí božsky krásně. Se vzhledem rostliny ale její jméno zajisté nesouvisí. Původ jména bohyška nejspíše pochází paradoxně až z dalekého Japonska, které je spolu s Čínou a Korejí domovem i rostlin samotných. Japonština totiž označuje tyto rostliny jménem „giboshi“, takže po úpravě do češtiny se klidně mohla jmenovat giboška. Naštěstí se tak nestalo, její jméno bylo s citem upraveno pro náš jazyk – a tak vzniklo pojmenování bohyška. 

5 komentářů:

  1. Hosty, jsou užitečné a krásné zahradní rostliny, ale také moc chutnají slimákům.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohyšky miluji a řekla bych, že jsem už sběratel, mám jich více jak 50 druhů. Chodím je už okukovat, už se pomalu probouzejí, hrozně se na ně těším.
    Mějte se krásně Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ste ma inspirovali, už aj ja mám vo veľkých kvetináčoch.

      Vymazat
  3. Pavle, krásný příspěvek, já mám bohyšky moc ráda, jen pro ně na mé slunné zahradě není moc míst, kde by se jim dařilo .... budu hold muset počkat, až dorostou stromy a vytvoří místa, které bohyšky tak milují .... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Ani ja som ich nemala v láske, ako malé decko som ich videla na nenavštevovaných hroboch.Ale teraz sa mi páčia, hlavne tie panašované, začínam si ich kupovať.

    OdpovědětVymazat