Počet zobrazení stránky

úterý 22. března 2016

Hortenzie, které (snadno) kvetou


K nejkrásnějším letním keřům nepochybně patří hortenzie. Krása jejich rozkvetlých soukvětí rozvášňuje nejednu mysl zahradních nadšenců. Nakonec, není to žádná nová věc, vždyť už pan Oskar Smrž ve své bájné knize Dějiny květin z roku 1923 začíná kapitolu o hortensiích takto: „Není milovníka květin, který by neznal a nedovedl si vážiti této nezmarné květiny, zdobící okna světnic i zahradu mohutnými květovými koulemi.“

Pěstování hortenzií přináší opravdu mnoho radostí, ale u nejoblíbenější hortenzie velkolisté (Hydrangea macrophylla), také jednu starost. Ta se týká značné citlivosti většiny odrůd vůči silnějším mrazům. Samotná hortenzie obvykle silné mrazy vždy přežije, ale případné problémy se týkají velmi slabého, respektive nulového kvetení po silnějších zimách. To všechno způsobuje jediná vlastnost tohoto druhu. I když se květy těchto hortenzií objevují opravdu až v plném létě, jejich biologický vznik termínově ještě zasahuje do roku předešlého. Květy, zatím ještě v mikroskopických rozměrech, vznikají ve vrcholovém pupenu na nových výhonech. Je to ten nejsilnější pupen, který ukončuje celý výhon hortenzie. V našich klimatických podmínkách se stává poměrně často, že tento pupen, jako vývojově nejmladší nestihne pořádně vyzrát, díky čemu stačí i průměrný mráz a dojde k jeho poškození. To znamená, že z dolních pupenů vyraší svěží a zdravé výhony, které mají sice jenom jedinou, zato docela významnou chybu – nemohou kvést. Tento životní rytmus hortenzie nejde vyřešit jinak, než velmi pečlivým zazimováním hortenzií. V nejdrsnějších oblastech republiky jsou i tato opatření málo účinná. Proto donedávna platilo, že hortenzie velkolisté byly v těchto oblastech docela diskriminované, nebo zcela vyloučené ze zahradní tvorby. To už naštěstí NEPLATÍ.



Ve světě hortenzií velkolistých se totiž šlechtitelům povedl opravdu parádní kousek. Z jejich dílen, dá-li se to tak říct, vzešly nové odrůdy, které se vyznačují jednou zcela mimořádnou vlastností. Květní pupeny se u těchto nových odrůd zakládají kromě vrcholových pupenů také na letošních výhonech, které vyrůstají i z dolních pupenů. Když třeba zmrzne celá horní polovina rostliny, tak hortenzie této nové generace mohou hodnotně kvést i na nových výhonech, které vyrostou z pupenů umístěných v dolní části rostliny. Znamená to, že použitím těchto rostlin se areál možného vysazování hortenzie velkolisté rozšiřuje až po podhorské oblasti. Výrazně se mění i možnosti celoročního pěstování těchto hortenzií ve velkých nádobách na balkónech a terasách. Co ještě před několika lety byl jenom sen, se dnes stalo skutečností.  Jednou z prvních vlaštovek těchto nových hortenzií byla série označovaná jako ‘ENDLESS SUMMER‘.
 
Po ‘ENDLESS SUMMER‘ se objevily další hortenzie podobných vlastností. Zajímavé, že vždy v nějakých řadách, respektive sériích. Jedna z nich nese označení  ‘YOU AND ME‘, další řada má stejně romantické jméno ‘FOREVER EVER‘.
 Ve všech případech platí, že právě odrůdy z těchto skupin jsou pro některé oblasti opravdovým darem z nebes. Každá z výše vzpomenutých řad má několik odrůd a je možné, že budou přibývat další. V některých případech můžeme pozorovat zajímavé marketingové tahy, kdy se tyto hortenzie vysazují do originálních květináčů, aby nebylo pochyb, o co se tu vlastně jedná.






K uceleným řadám se občas na trhu objeví i solitérní kultivar, který má stejné vlastnosti, ale podstatně menší mediální publicitu. Dovoluji si upozornit na novinku, která je opravdu žhavá. Je to Hydrangea macrophylla ‘Miss Saori‘ vyšlechtěna v Japonsku. Tato hortenzie získala hlavní ocenění na Chelsea Flower Show 2014, co je pro květinu stejná pocta, jako pro sportovce medaile z olympiády. Nemám ještě vlastní fotku, takže koho zajímá, jak vypadá, prosím podívejte se na web. I tato krasavice má schopnost vytvářet květy na letorostech, takže pokvete i v drsnějších podmínkách, kde špičky výhonů snadno namrzají. Další zajímavosti se ve světě hortenzií budou skoro jistě ještě objevovat.





 





4 komentáře:

  1. Hortenzie patří k mým oblíbencům, zamilovala jsem se do nich ve Francii. Děkuju za dobré zprávy :) Zajímavé je, že se všude píše, že jsou to stínomilné rostliny a mně prospívají mnohem lépe po přestěhování ze stínu na plné slunce...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle, já hortenzie miluji .... na mé zahradě se daří spíše těm latnatým, ale i velkolisté tady mají své místo .... Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Pochlubit se něčím za co nemám ani zásluhu bych teda nemohla, ale zase chápu že vy jste si na to zavlažování vydělali a tak teď vlastně chcete prezentovat vlastní úspěch. A to je na tom to krásné, to je tak nějak duchem toho celého kapitalismu a to mě na něm právě tolik baví, skutečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezký komentář, ale patrně k úplně jinému článku.

      Vymazat