Počet zobrazení stránky

pátek 18. března 2016

Jak řezat hortenzii latnatou?



Zvláštní kapitolu péče o hortenzii latnatou tvoří řez větví. Díky různým možnostem řezu je tato hortenzie jedna z mála rostlin, o kterých můžeme  s jenom malou nadsázkou říct, že budou přesně tak vysoké, jak si budeme přát. 

Obvykle se totiž udává, že v předjaří rostlinu seřízneme poměrně nízko nad zemí, zhruba ve výšce kolem 25 cm. 

Toto řešení je snadné i pro začínajícího pěstitele, nelze jim nic zkazit. V létě se takto seříznutá hortenzie pyšní menším množství soukvětí, která jsou přibližně stejně velká a hlavně ve stejné výšce. Potom v létě vypadají asi takto:


Hortenzii latnatou za určitých okolností nemusíme řezat vůbec – když se to z jakýchkoliv důvodů nehodí, nebo nestihne. Za následek to má velké množství soukvětí, která jsou ale mnohem drobnější. Toto řešení je pro některé majitele zahrad velmi přínosné, neboť je pohodlné a nevyžaduje žádnou aktivitu. 
Mezi oběma způsoby řezu stojí ještě jeden, který osobně považuji za velmi atraktivní. Uplatní se zejména u starších keřů, které už stihly vytvořit dostatek větví. Vybereme několik nejsilnějších výhonů, které se nacházejí uprostřed rostliny a ty se zkrátí na výšku kolem jednoho metru nad zemí. Směrem ke kraji vybereme další silné výhony, které se seříznou asi 50 cm nad zemí. Výhony na samotném okraji keře se zkrátí zcela dramaticky, asi na výšku kolem 10 cm od země. Všechny tenoučké výhony, kterých bývá na rostlině mnoho, se odstraní absolutně. Tento způsob řezu vede k tomu, že v době květu má hortenzie 150 – 170 cm a kvete po celém obvodu keře. Výška řezu jednotlivých větví se musí přizpůsobit odrůdě, u zakrslejších kultivarů postupujeme obdobně, ale řežeme níže, než u odrůd bujnějších. Hortenzie tvarovaná tímto způsobem kveta a vypadá asi takto:
Ještě existuje další možnost - je ale vhodná jenom pro větší plochu. Hortenzii latnatou lze tvarovat i jako živý plot. Potom vypadá takto:


23 komentářů:

  1. Díky moc za radu...můžete prosím poradit, jak a kdy stříhat hortenzii klasickou? poradili mi všechno na 30 cm...děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buďto u země, pak nějakou dobu nekvete. Nedo těsně pod odkvetlými květy, aby se nepoškodily poupata nových květů.

      Vymazat
  2. Dobrý den, Pavle, chtěla bych Vás požádat o radu. Chtěla bych živý plot z hortenzií latnatých. Původně jsem chtěla limelight, která je mým favoritem, ale nemohu sehnat větší množství této odrůdy. Ale mám možnost sehnat magical candle. Poradíte mi? Je tato odrůda vhodná na živý plot? Výškově by mi stačila, ale váhám, jak je dávat daleko od sebe, aby vytvořila ten nádherný hustý porost plný květů:-) Moc děkuji a přeji pohodový den. Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den paní Lenko
    Magical Candle je krásná, můžete ji směle vysadit do plůtku. Asi bude o něco nižší než Limelight. Jeden takový plot, tedy spíše plůtek jsem dělal - ale je asi z e 6 či 7 kusů. Bohužel nemám foto z léta, jenom z jarní údržby. Je to ale opravdu moc hezká odrůda. Dávejte ji asi metr od sebe. Ať se Vám dílo zdaří.Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, díky moc za odpověď a radu. Ať se daří i Vám! Krásný den. Lenka

      Vymazat
  4. Tak to je super, tieto rady sa mi budú hodit. S s hortenziou len začínam. Kupila som Limelight - po dlhom výbere :)
    Bude tvorit dekoraci predzahradky mam tam cca 4 metry délky. Můžu tam dát 3 kousky? Za nimi je živý plot z bobkovišní. Jak daleko od živého plotu je umístnit, resp. s jakym prumerem hortenzie možno rátat abych ji dala spravne u živého plotu z bobkovišní? Moc dekuji

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, moc toužím po živém plotu z hortenzií. Máme Hyndrangea Paniculata. Uvádějí, že doroste výšky 3m. Poradil by jste mi, prosím, jak daleko sadit rostliny od sebe, jak rychle rostou a jak nejlépe stříhat, abychom se co nejdříve dočkali dostatečně vysokého a hezky kvetoucího živého plotu. Moc děkuji, Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den také patřím k obdivovatelům hortensii latnaté mám jich asi 7 druhů a Paniculata se mi zdá nejhezčí . Já mám rozestupy mezi keři 2 m a ikdyž jsou vzrostlé projdu mezi nimý mám z toho neplánovaně živý plot , vysoké jsou již 2 m. / Pro vás asi 1 m / Sestřihávat bych je radila postupně tak jak se píše ,, do koule ,, tak se hodně rozrostou a mají světlo . Stříhám je každý rok jak větev vytvoří ,, rozbočku ,, tak tu ponechám tak asi 10 Cm . Výška je podle tvaru . Z jara zalévám a hnojivo NPK stačí tak jednou za dva roky, dávám více . Přisypávám drcenou kůru. Plot by se mohl vytvořit tak třetím rokem .

      Vymazat
  6. Děkuji moc za článek. Hortenzii mám již 3 roky a všichni ji obdivují. Má krásné velké květy, tak ji asi dobře ošetřuji 😅. Výška asi 1,30 m.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den pane Pavle,jak a kdy se dají množit hortenzie latnaté, děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, můžete mi, prosim, napsat, jaké druhy latnatých hortenzií doporučujete na živý plot a jak daleko od sebe rostliny sázet? Děkuji za odpověď. Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den,

    Lze u hortenzie latnaté řezatpro zmlazení radikálně až do starého (několikaletého) dřeva?
    Obrazí?
    Děkuji,
    Karel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nemám to vyzkoušené, ale myslím si, že to lze. Zvláště v předjaří by to měla zvládnout.Pavel

      Vymazat
  10. Dobrý den dostala jsem hortenzii latnatou v květináči výhony jsou pouze rovné 30 cm vysoké s malými listy mám ji před zasazenim zastihnout a jak vysoko

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, Pavle, zapomněla jsem po zimě ostříhat hortenzie latnate (staré cca 3-4roky)... mám ještě teď stříhat, nebo už ne a ostříham pouze suché květy?
    dekuji

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry den, mam prosim prosbu, mam nekolika lete hortenzie, latnate i stromeckovite, letos to je utrpeni, mala lata, listy sama hnědá skvrna, nevim jestli je to od slunce, nebo rostliny maji plisen, poradi mi nekdo? Dekuji za odpověď Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokusím se poradit z moji zkušenosti . Teď na podzim uklidit spadané listí, úplně pryč …Postřik fungicid např . Discus, Champion 50 WG přípravky na bázi mědi , podívat se jestli listy nejsou napadeny škůdci i pod lupou . Na škůdce použít základní insekticid . Postřiky použít opakovaně za 14 dni tak 2x až 3x . Spíš to asi všechno vyjde na jaro, tak přihnojit NPK . Neboj te se ono se to zlepší jen vydržet . Postřiky použít kdy ne bude zrovna pršet . Na jaře trochu prostřihat , prosvětlit. Uvidíte jak po postřicích budou rostliny reagovat. Asi chvilku budou potřebovat péči , jestli můžete zjara brzy zalévat . Ať se daří a jsou to rostliny opravdu krásné .

      Vymazat
  13. Dobrý den pane Pavle, dá se z hortenzie vylamováním větviček vypěstovat hortenzie na kmínku? děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z hortenzie latnaté stromek zapěstovat lze. I když jsem pár hezkých stromkových hortenzií viděl, není to vždy nejlepší řešení. Kmínek zesiluje pomalu a riziko poškození korunky (větrem, deštěm) je poměrně velké. U ostatních druhů je zapěstování stromku ještě více problematické.

      Vymazat