Počet zobrazení stránky

úterý 1. března 2016

Rostliny pro nízký, volně rostoucí živý plůtek

Nedávno jsem dostal zajímavý dotaz od majitelů zahrádky, kteří chtějí provést malou změnu. Na okraji pozemku mají podél plotu vysazenou směs žlutých mochen a nějakých dřišťálů, přičemž výsadba už nesplňuje jejich nároky. Jedná se o zahradu na Vysočině, asi 600 m nad mořem. Místo je přes den slunné, ale od západu lehce zastíněné stromy. Vlastní dotaz se týkal možnosti výměny rostlin za nějaké jiné - ale jaké? Součástí dotazu bylo přání, aby plůtek obsahoval rostliny zajímavé  v různých obdobích roku a aby rostliny dorostly do úrovně 100 - 150 cm, aby nebyly vyrazně nebezpečné, nebo trnité. Slíbil jsem, že dám dohromady několik tipů a zveřejním, neboť se domnívám, že to může celkem klidně zajímat i někoho jiného. Takže zde je pár mých tipů:



Sorbaria sorbifolia 'Sem' -tavolníkovec -  je velmi životaschopný keřík, který dobře odnožuje a umí se díky tomu rozrůstat, někdy trochu nekontrolovaně - hodil by se proto do okrajové části plůtku. Je opravdu  rozkošný v začátku jara, kdy raší žlutě růžovými výhony. Během léta je světle zelený a kvete bílými až smetanovými květy. Na podzim barví do žlutě oranžových odstínů. Vydrží extrémní mrazy, ale potřebuje vlhkou půdu. Na její kvalitu není náročný.



Deutzia 'Nikko' - trojpuk. Keře tohoto rodu se vysazují poměrně často, ale velká většina z nich dorůstá do výšky 2-3m. 'Nikko' je v tomto směru jedinečný - jeho maximum se pohybuje kolem 120 cm, často ale bývá i nižší. Roste ovšem poměrně do široka, hodil by se proto i do předních částí záhonů. Kvete podle podmínek od konce května do června. Další velmi skromná dřevina, která si s podmínkami Vysočiny určitě snadno poradí.



  
Syringa meyeri 'Palibin' - šeřík. Jedná se o zakrslý druh, od kterého se dá čekat výška i šířka kolem jednoho metru. Občas se pěstuje i na kmínku. Rozkvétá v květnu a typicky šeříkovitě voní. Je to skromná, nenáročná rostlina.


Hydrangea arborescens 'Strong Anabelle' - hortenzie stromečkovitá. Nenáročná a všem mrazům perfektně odolná hortenzie, která kvete na letorostech. V předjaří se stříhá relativně nízko nad zemí. Rychle obrůstá a v červenci a srpnu zdobí zahradu velkými a pevnými soukvětími bílé barvy. Barevnost se vyvíjí, takže jsou chvíle, kdy převládá zelená, nebo hnědá barva ( v zimním období - horní foto).

Hydrangea paniculata 'Silver Dollar' - hortenzie latnatá. Tento skvělý druh hortenzií zaznamenal za posledních deset let obrovský vývoj. Bylo vyšlechtěno několik výborných odrůd, dokonce i nižšího vzrůstu. 'Silver Dollar' je jenom jedna z nich, podobný - nízký efekt nabízí třeba 'Diamantino', 'Bobo', 'Baby Lace', nebo naprosto skvělá 'Little Lime'.  Hortenzie latnaté kvetou z letorostů, obvykle se v předjaří také stříhají. Všechny výše vyjmenované odrůdy jsou menšího vzrůstu a dorůstají do velikosti 100 - 150 cm. Vlhké klima Vysočiny je pro ně tím nejlepším bonusem, který jim lze nabídnout.

Spiraea vanhouttei 'Gold Fountain' - tavolník. I tento zdánlivě velmi obyčejný druh nabízí zajímavou šanci. Tato odrůda patří k poměrně mladým novinkám, ale je na našem trhu už dostupná. V období rašení je výrazně žlutá, během léta zelená, ale světlejší, než původní druh. Velmi odolná a spolehlivá rostlina. V případě výsadby bych ji rád situoval do mírného odpoledního stínu, silné slunce někdy může trochu spalovat mladé lístečky. Drobnou nevýhodou může být její vázovitý vzrůst, takže živý plůtek může být v dolní části trochu průsvitný. Nebál bych se blízko ní vysadit trojpuk 'Nikko', o kterém byla už řeč - ten by ta průhledná místa určitě vyplnil. Dorůstá do velikosti kolem 120 -150 cm, nemá žádné zvláštní nároky.
Symphoricarpos 'Magical Sweet' - pámelník. Aby bylo i něco hezkého v plůtku na podzim, vzpomeňte si na pámelníky. Některé patří k novým a jsou velmi působivé. Tato odrůda dorůstá do velikosti kolem metru, ale někdy i méně. Aby ji zdobily krásně růžové plody, musí se v předjaří dobře ostříhat. Plody se tvoří na letorostech, takže staré výhony jsou celkem k ničemu. Nedejte se zmást sněhem, v zimě už moc hezké plody na rostlině nenajdete. Tato fotografie je z konce listopadu a je na ní teprve první sníh.

Ještě na závěr jedna důležitá informace. V případě, že budete chtít použít tyto rostliny do nízkého, volně rostoucího plůtku, zkuste dodržet odrůdy, o kterých jsem psal. Existují i jiné, které by posloužily stejně, ale v tom případě je potřebné zjistit si všechna důležitá fakta.

4 komentáře:

  1. Zdravím, také jsem řešila živý plot podél plotu, aby nefoukalo na úly, v délce 33m. Nechtěla jsem si přidávat práci s řezem a tak jsem vybrala aronii Titan, která se mi nejen líbí, není třeba ji upravovat řezem, výška 1 až 1,5m ale má úžasně zdravé plody, které se řadí mezi superpotraviny. Na jaře jsem zasadila 35 ks a všechny se ujaly, mohu jen doporučit školský statek Opava. S pozdravem Kokyová

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, celkem se mně dotklo Vaše prohlášení v Hurá do zahrady, kde nás peskujete, že většina zahrad má stále stejné keře a stromy a zároven představil 3 nové odrúdy keřů. Zastyděla jsem se, napsala si názvy a goglovala, že si je zakoupím. Máme na zahradách to, co nám nabízejí školky. S NOVINKAMA JSEM SE SETKALA JEN V HYPEMARKETECH NEBO NA VÝSTAVÁCH. Pracovala jsem jako obchodní zástupce po celé Moravě a díky tomu mám i zajímavé druhy keřů i stromů, např. liliovník, kdoule, černý bez v červené krajkové formě i golden, kaki ...atd. S pozdravem Kokyová

    OdpovědětVymazat
  3. Mně by se například hrozně líbilo mít z přední strany domu nějaký živý plot. Myslím si, že by to vypadalo dobře. Ale bohužel takový živý plot je prostě hrozně velká starost. Místo toho tam tedy teď máme takový dřevěný. Ten také vypadá dobře. Ještě bychom ale rádi investovali do nějaké pojezdové brány, protože právě bránu ke garáži pořád nemáme moc dobře vyřešenou.

    OdpovědětVymazat