Počet zobrazení stránky

středa 16. března 2016

Pozvání na zahradnický zájezd do Holandska a Belgie

Milí zahradníci, pěstitelé, květinoví nadšenci, dovoluji si vás pozvat na krátký, ale "výživný" zahradnický zájezd, který se bude konat koncem června. Zájezd pořádá CK Roslo s mojí výraznou duševní podporou a fyzickou účastí. Cena zájezdu je necelých 6000 korun, odjíždí se ve čtvrtek večer, návrat do ČR je v pondělí brzo ráno. Tím jsem chtěl naznačit, že nároky na výběr dovolené jsou velmi malé.

No a teď to nejdůležitější, co nás všechno čeká. Na rozdíl od mnoha jiných výletů, budeme brázdit půvabný a romantický venkov, ve kterém leží všechna naše cílová místa.
Po nočním přejezdu Německem "zakotvíme"  v ukázkových zahradách Appeltern
Je to naprosto úchvatné místo o rozloze přibližně 20 hektarů.
Nachází se zde přibližně 200 ukázkových zahrad a kompletní turistické zázemí. Restaurace, prodejna rostlin, zahradních suvenýrů, knih, nářadí, desítky laviček a zahradních posezení i kompletní sociální zázemí. Také je zde k vidění

mnoho zahradních stylů i zahradnických postupů. Je to mimořádné místo, které ocení stejně nadšenci, jako profesionálové. V zahradách Appeltern se zdržíme celý den. Cílem tohoto výletu nebude vidět za krátkou dobu co nejvíce míst, ale navštívit hodnotná místa a mít dostatek času tyto nevšední zážitky vstřebat. Zahrady Appeltern jsou výborným místem i pro lovce fotografií - jsou zde k vidění nevšední zákoutí a zátiší.
Ještě několik obrázků ze zahrad Appeltern.


Po celodenním brouzdání po zahradách Appelternu se přesuneme na ubytování do hotelu Campanile ve městě Venlo. Zde setrváme po celou dobu pobytu. Na druhý den ráno se vypravíme do Belgie, do oblasti kolem města Hasselt. Zde mimo jiné navštívíme zahradu paní Diny Deferme  ,která je zahradní architektkou a má zahradu vytvořenou v silném romantickém duchu.
Ve stejné vesnici se nachází menší levandulová farma. Jestli ušetříme chvilku času, možná se zastavíme i tam - fotografie je z konce června, takže podobně by to mělo vypadat i při naší návštěvě.
Během soboty máme navštívit i další zajímavé zahrady, zatím vybíráme z několika možností. Večer se opět vrátíme do města Venlo na ubytování.
Poslední den nás čeká velmi krátký přejezd do vesničky Lottum. Je to slavné místo, neboť právě zde se nachází jedno z největších center pěstování růží v Evropě. Sídlí zde několik specializovaných firem, kolem vesnice jsou rozsáhlá pole, na kterých budou růže koncem června v plném květu.
Naši návštěvu vesničky zahájíme individuální prohlídkou - prostě se budem brouzdat uličkami kolem rodinných domků. Holandsko skoro nezná velké ploty, skoro do všech zahrádek je hezky vidět. soukromá zeleň je zde i zelení veřejnou. Lottum je další, velmi romantické místo.
Po prohlídce obce navštívíme místní rozárium. Není příliš velké, ale je udržované v perfektním stavu, všechny odrůdy růží mají jmenovku, takže je velmi poučné zde pobýt.
Poslední zahradnická návštěva nás dovede do dalšího rozária, kde se také nachází velkolepá zahradnická prodejna - určena pouze k prodeji růží. Je jich tu k dispozici kolem 700 odrůd. tato návštěva bude mít zejména nákupní chatrakter. Věřte, bude z čeho vybírat.
Na závěr dne se ještě odvezeme zpátky do města Venlo. Podle času se možná zastavíme v místním zahradním centru, které považuji za jedno z nejlepších, jaké jsem kdy viděl, výlet uzavřeme procházkou historickým centrem města Venlo.
To bude poslední zastávka, poté se už jenom připravíme na noční jízdu autobusem a během noci se vrátíme domů. Pokud máte zájem výletu se účastnit, prosím zkuste se rozhodnout co nejdříve - nejlépe do konce března. Přihlasujte se prosím přímo v CK Roslo , případné dotazy můžete směřovat i ke mně.

2 komentáře:

  1. Milí zahradníci, nerad to dělám, ale musím Vám oznámit, že zájezd byl vzhledem k reakcím některých přihlášených osob a bezpečnostní situaci v zemích Beneluxu zrušen. O dalších akcích vás ale budu i nadále informovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Celkem škoda, že vám zájezd nakonec nevyšel. V Holandsku jsem se byl podívat minulý rok během prázdnin a můžu vám říct, že to byl zážitek. Belgii jsem bohužel už navštívit nestihl, ale to bych si rád vynahradil letos. Ještě teda nevím kdy, ale s největší pravděpodobností se tam vydám na podzim. Snad si pro nás zase nevymyslí nějaké restrikce ohledně cestování. To by mě pěkně naštvalo.

    OdpovědětVymazat