Počet zobrazení stránky

neděle 6. března 2016

Kalina bodnanská - zrozena na druhý pokus

Možná jste si všimli krásnou kvetoucí rostlinu, která se v plné parádě projevuje od konce zimy (a někdy i před ní) zejména v soukromých zahradách, ale někdy i v parcích. Její růžové květy navíc příjemně voní a přitahují k návštěvě i včely, pokud už je tak vysoká teplota, že mohou létat. Tato dřevina se jmenuje kalina bodnanská (Viburnum x bodnatense 'Dawn'). Krížek mezi rodovým a druhovým jménem v latinském názvu znamená, že se jedná o křížence.
Příběh této kaliny je vlastně docela velmi poetický.
Na její zásluze by mohl mít zásluhu pan Charles Lamont, který byl asistentem v botanické zahradě v Edinburghu (Skotsko). V roce 1933 zkusil zkřížit dva asijské druhy kalin - Viburnum farreri a Viburnum grandiflorum. 

Jenže se svým výsledkem nebyl spokojen a dále tuto rostlinu nepropagoval. Jinými slovy, byla odsouzena k tichému zániku. O rok později ale úplně stejnou věc podnikli nezávisle na sobě (možná o prvním křížení ani nevěděli) zahradníci z Bodnant Garden (Wales).
Dosáhli stejného výsledku, ale na rozdíl od svého kolegu ze Skotska byli s výsledkem spokojeni a nově vzniklou rostlinu pojmenovali hrdě jako kalinu bodnanskou, právě na počest zahrady Bodnant, (mimochodem jedné z nejkrásnějších zahrad Velké Británie).
Naštěstí se ani na pana Charlese Lamonta nezapomnělo, na jeho památku byla pojmenována jedna z odrůd - Viburnum x bodnatense 'Charles Lamont'.
Příběhy rostlin a jejich názvů jsou někdy velmi zajímavé. Bavilo by vás občas přečíst si příběhy rostlin, které na vašich zahradách běžně rostou?

4 komentáře:

  1. Dobrý den Pavle,
    tuto kalinu na zahradě mám - zatím je to ještě mládě. Nicméně už rok po výsadbě mě mile překvapila několika květy na začátku února.
    A k otázce o příbězích rostlin: jednoznačně ano!
    Zdraví Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle, pěkný příběh a rozhodně jsem i pro další takové :-) Na zahradě pěstuji hned několik druhů kalin, tuto však nemám. Ale těším se z ní při každé zimní či časně jarní návštěvě u svých rodičů. Krásný den A.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdyby to bylo jen o křížení rostlin a speciálních hybridech, tak ne. Ale třeba o tom, jak se k nám vlastně dostal šeřík a primule a další obyčejné rostliny, to už by možná zajímavé bylo.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za vaše odpovědi i názory. Moc si jich vážím a přeji hezké dny. Pavel

    OdpovědětVymazat